Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Egészséges
Természetes
Gluténmentes
Laktózmentes
Hozzáadott cukor nélkül

Stresszoldás: jó, de hogyan?

Stresszoldás: jó, de hogyan?

Néha már a csapból is az folyik, hogy ne stresszelj, nyugodj meg, a stresszel és az aggódással csak ártasz magadnak, a szépségednek, az egészségednek…

Rendben, de mégis hogyan tudunk kevesebbet idegeskedni? Hiszen ki szeret szorongani bármi miatt is? Hát nem jókedvünkből tesszük.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány dolgot, ami segíthet neked csökkenteni a stresszt. Próbáld ki őket, találd meg a számodra legmegfelelőbbet.

Természetesen ez nem fogja megoldani azt a problémát, ami a fő okozója a szorongásodnak. De segíthet egy vidámabb, bizakodóbb lelkiállapotba kerülni, amelyben könnyebb szembenézni a napi gondokkal vagy nagyobb problémákkal. 

1.    Tégy egy sétát. Ez nagyon banálisan hangzik, de működőképes. Vedd a nyakadba a várost vagy a környékbeli természeti helyeket, parkot, erdőt, túraútvonalat… bármi, ami az idődbe, energiádba és a testi kondíciódba belefér. Természetesen közben igyekezz ne gondolkodni, ne telefonálj, ne ellenőrizgesd a mobilod, ne beszélgess mással a problémákról. Próbálj kifelé nézni, megfigyelni a tárgyakat, embereket, állatokat, növényeket.

2.    Fuss. Elő az edzőcipőt és a tréningruhát, és vágj neki! A futás, illetve bármilyen sporttevékenység, mozgás kifelé fordítja a figyelmed, és közben egyre kevesebbet tudsz majd a problémákon agyalni.

3.    Hallgass zenét. Ülj le egy kényelmes fotelba, és hallgasd meg a kedvenc számaid. A legjobb, ha fülhallgatót használsz, azzal még inkább kizárod a külvilágot, és csak a zenére tudsz koncentrálni.

4.    Lazulj el. Léteznek kifejezetten olyan mobilalkalmazások, kisvideók, zenék, amik azt a célt szolgálják, hogy kikapcsolódj.

5.    Menj emberek közé. Amikor emberek között vagyunk, akkor hajlamosan vagyunk másokra figyelni, a környezetünkre, a történésekre, valamint jobban összeszedjük magunkat, mintha egyedül lennénk. 

6.    Kommunikálj. Hívj fel egy családtagodat, írj egy régi ismerősnek, látogasd meg a barátod/barátnődet. Egyrészt segít, ha ki tudod beszélni magadból azt, ami zavar, talán tudnak segíteni neked a helyzet megoldásában is, de emellett kevésbé figyelsz majd magadra, hiszen rájuk fogsz.

7.    Kerüld a „mérgező” embereket. Vannak olyan személyek, akik valahogy mindig megtalálják a módját, hogy kellemetlenül érezzük magunkat a társaságukban, hogy kifejezzék egyet nem értésüket az ötleteinkkel, meglátásunkkal kapcsolatban, hogy éreztessék, hogy nem vagyunk elég jók. Ha ilyen embert találunk a környezetünkben, igyekezzünk a minimálisra szorítani a vele való találkozásokat.

8.    Étkezz tápanyagdúsan. Ha problémákon pörgünk, könnyen elfeledkezhetünk a rendes, kiegyensúlyozott étkezésről. Erre kifejezetten kell figyelnünk, ha a stressz jelei mutatkoznak rajtunk. Könnyen lehet, hogy egyszerűen kimerült a szervezetünk, és ezért reagál érzékenyebben.

9.    Hanyagold a cukrot. Persze egy-egy nehéz nap, kihívást jelentő helyzet után jól tud esni az édesség okozta boldogság. De ne vidd túlzásba, inkább válassz az egészségesebb lehetőségek közül. A sok cukor még inkább lefárasztja a szervezetet.  (Itt találsz néhány jóféle édesség alternatívát: https://elitbio.hu/termekek/egeszseges-csokoladek)

10.  Támogasd a szervezeted vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Tudtad, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya is okozhat nyomott hangulatot és rossz érzéseket? Ez olyan, mint amikor éhség miatt lesz valaki feszültebb. Annyiban nehezebb megállapítani, hogy nem feltétlenül érezzük az éhséget, hiszen eleget ettünk, de nem megfelelő minőségben. Kifejezetten stresszoldásra összeállított formula a MIND MASTER Green (https://www.elitbio.hu/mind-master-green-a-stresszoldo-500-ml) és a MIND MASTER Red (https://www.elitbio.hu/mind-master-red-a-stresszoldo-500-ml).