Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Egészséges
Természetes
Gluténmentes
Laktózmentes
Hozzáadott cukor nélkül

Készüljünk fel testiekben és lelkiekben az új tanévre

Készüljünk fel testiekben és lelkiekben az új tanévre

Mind gyermeknek, mind felnőttnek (akár szülő, akár nem) kihívás tud lenni a szeptember. Vége a kellemes melegnek, a szabadságolásnak, a nyaralásos időszaknak és a kötetlenebb napoknak. Ehelyett az idő lehűl, és minden vissza a régi kerékvágásba.

Erre az időszakra a gyerek szervezete általában kisebb-nagyobb betegségekkel reagál, ami még nagyobb terhet tehet majd a szülőre, hiszen otthon kell vele maradni, esetleg már az elején lemarad, orvoshoz vinni... Főleg, ha még anyuka vagy apuka is elkapja a gyerek által hazahozott nyavalyát.

A legcélszerűbb megelőzni ezeket a bajokat.

Ez igaz, de hogyan?

Készítsük fel gyermekünket mind testileg, mind lelkileg az iskola- illetve óvodakezdésre!

Hogyan tudjunk lelkiekben felkészíteni, és miért fontos ez?

Mivel számos betegségnek van egy lelki része, érdemes foglalkozni ezzel a témával. Sokan csak legyintenek, hogy ez nem számít, de a tapasztalat azt mutatja (mi magunk is megfigyelhetjük, sőt, figyeljük is meg), hogy igenis számít. Mint ahogyan megtapasztaltuk, hogy amikor izgulunk, stresszelünk hasgörcsünk lehet, vagy megfájdul a fejünk, esetleg emésztési panaszok jönnek elő, vagy elmegy az étvágyunk, ez ugyanúgy megfigyelhető egy gyereknél is.

Ennek oka nagyon egyszerű. A nyár során nem kell az iskolával, óvodával foglalkozni, több a szabadság, a szabadidő, kellemesek a programok, jóval kevesebb az elvárás, nem kell korán kelni. Ha a gyermek még kicsi: ott a folyamatos szülői, nagyszülői, testvéri jelenlét, ami biztonságot ad. Az évkezdéssel ezek a dolgok egy csapásra megszűnnek, ami egy kisebb gyereknél egyfajta sokk is lehet.

Apróbb dolgokkal már tereljük a témát az iskolára, illetve óvodára. Kezdjünk egy kicsit gyakorolni, készítsük elő közösen pl. a tanszereket. Vessük fel a témát, hogy milyen jó lesz találkozni ezzel-azzal a (számára kedves) osztálytárssal, baráttal, pedagógussal, dolgozóval. Próbáljuk lelkiekben felkészíteni arra, hogy vége lesz a nyári szünetnek, de ez nem is annyira borzasztó.

Mivel önmagában a korán/korábban kelés is megterhelő lehet lelkileg, hiszen kevesebbet lehet pihenni, érdemes már augusztus végefelé kicsit korábban kelni. Nem kell feltétlen fél7-re állítani az órát, ha az iskolai időben akkor kel a gyerek, de lehet már 9 helyett fél9, vagy 8, attól függően, hogy mikor szokott kelni, és mennyire tolódott ki a kelés a nyári szünetben.

Próbáljuk elérni, hogy az egész egyfajta kellemes készülődés, mintsem szükséges rossz legyen. Ha mi így állunk hozzá, az könnyebben átragadhat a gyerekre is. Ahogy az is, ha teljesen negatívan és feszülten gondolunk rá.

Hogyan tudjunk testileg felkészíteni, és miért fontos ez?

Egyik fontos dolog a korábban való felkelés, amit már fentebb említettünk. Ez testileg is számíthat.

A másik az immunerősítés. Miért fontos ez?

A nyári időszakra általában a jókedv, a kellemes érzések, a sok gyümölcs, a kellő pihenés és a több mozgás a jellemző. Ehhez képest a szeptember minden szempontból borúsabb. Hűvösebbre vált az idő, rövidebbek a nappalok, a gyerek bekényszerül egy tanterembe, több ülés vár rá, korábban kel, feszültebb. A nyári időszak végével valószínűleg kevesebb gyümölcsöt eszik, kevesebb vitamin jut a szervezetébe. Emellett bekerül a közösségbe, amelyben elkerülhetetlenül fertőzésekkel találkozik.

1

De szerencsére – a lelki erősítés mellett – van egy nagyon jó ajánlatunk a testi erősítésre is. Méghozzá a Turbokid csomag.

A Turbokid immunerősítő csomag úgy védi meg a lurkót a támadásoktól, mint egy erős vár!

Ugye milyen jól hangzik?

Érdekelnek a részletek