Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Egészséges
Természetes
Gluténmentes
Laktózmentes
Hozzáadott cukor nélkül

Életmódváltás megvalósítható módon

- 2022. 03. 14. 21:29:00
Életmódváltás megvalósítható módon

Sokan szeretnének változtatni az életmódjukon, diétába kezdeni, esetleg (többet) mozogni, vitaminokat szedni, egészségesebben étkezni, élni. De ez többnyire töménytelen mennyiségű lemondással jár, amihez az emberek jó részének nincs elég akaratereje, elég motivációja, kitartása.

Miért van ez?

Ennek oka nem túl bonyolult: kevesek képesek egyszerre több dologban és hirtelen változni.

Persze van, amikor sikerül, általában akkor, amikor túl nagy a tétje: felbukkan egy komolyabb betegség, esetleg jobb esetben még csak annak „előszobájában” vagyunk. Amikor az orvos azt mondja, hogy vagy cukormentes diétába kezdünk, vagy vállaljuk a cukorbetegséggel járó sokkal nagyobb kényelmetlenségeket, akkor valahogy gyorsan megy a változtatás. De amikor nem ennyire veszélyes és sürgető a helyzet, akkor könnyű feladni, vagy épp soha el sem kezdeni.

Fokozatosság elve

Ahogyan a legbonyolultabb matematikai képlet is egyszerűvé és érthetővé válik, ha fokról fokra, az alapoktól a nehezebb és összetettebb feladatok elsajátításával történik a tanulás, úgy a teljes életmódváltás is apróbb lépésekkel érhető el.

Ráadásul a drasztikus változás, jóllehet, a testet is jobban leterheli, mint kellene.

Az alábbiakban felsoroltunk néhány könnyebben megtehető lépést, ötletet, amivel már előrébb jutunk az egészséges életmódhoz vezető rögös úton. Bízunk benne, hogy adnak neked inspirációt.

1.    Egyszerre csak egy káros szokással foglalkozz, ne többel. Az eséllyel nem fog menni, hogy pl. leszokj a reggeli cukros péksüteményekről és a cigarettáról is egyszerre.

2.    Próbáld megtalálni, hogy milyen lelki dolgot, hiányt vagy problémát igyekszel megoldani a káros szokásokkal, és foglalkozz vele. Magányos vagy, unatkozol, netán stresszelsz, és ezért hamar benyúlsz a hűtőbe a finomságokért? Nézd meg, hogy mit tudsz ezen a dolgon javítani – függetlenül az étrendtől.

3.    Ne próbáld rögtön elhagyni teljesen a károsnak ítélt ételt, italt az étrendedből, hanem először vegyél kisebb kiszerelésűt. Pl. ha eddig a napi ebéd része volt egy félliteres kóla, akkor mostantól vegyél egy dobozosat, ami csak 2-3 dl-es. Ha eddig táblás csokit vettél, akkor most csak csokoládé szeletet vásárolj.

4.    Csökkentsd az egészségtelen étel vagy ital mennyiségét. Ha eddig elszívtál naponta 15 szál cigarettát, most csak 14-et vagy 13-at szívj, vagy épp mindennap tegyél egyet félre a dobozból.

5.    Kis mennyiségben növeld az egészséges étel, ital mennyiségét. Eddig túl kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottál, és ezen szeretnél változtatni? Akkor döntsd el, hogy pl. mindennap megeszel egyfajta nyers zöldséget illetve gyümölcsöt (reggelihez paradicsomot vagy épp uzsonnára egy almát). Esélyesen nem tudsz átállni azonnal egy csirke-saláta jellegű étrendre, ha épp fogyni szeretnél, de meg tudod tenni, hogy több salátát fogyasztasz, mint eddig.

6.    Találj egészségesebb illetve bio alternatívát. Imádod a csokit, és nem tudsz tőle megválni? Keress olyan csokoládét, amely az összetevőinek köszönhetően kevésbé árt vagy pedig kifejezetten egészséges. Itt mutatunk neked néhányat: https://elitbio.hu/termekek/egeszseges-csokoladek/100-os-kakaokeszitmenyek​.

7.    Kezdj el valamilyen vitaminkészítményt fogyasztani – akár csak két-három naponta. Egy jó minőségű, precíz arányokban összeállított vitaminkészítmény segít abban, hogy a szervezeted megkapja azokat a tápanyagokat, amire szüksége van. Mivel a táplálékban sajnos egyre kevesebb a mikrotápanyag (gyümölcsökben, zöldségekben stb.), így akkor is vitaminhiányossá tudunk válni, ha kiegyensúlyozottan és egészségesen étkezünk. Ezen felül, egy stresszes, nehezebb időszakban a szervezet plusz tápanyagokat igényel, hogy jobban ellenálljon akár a betegségeknek, akár a komolyabb igénybevételnek. Ezen kívül az is előfordul, hogy egyszerűen azért vagyunk feszültebbek, éhesebbek, vagy épp kívánunk cukrot, szénhidrátot, mert hiányoznak egyes vitaminok, ásványi anyagok, és ha a szervezet ezeket megkapja, csökken az állandó idegesség vagy akár az éhség is. Étrend-kiegészítőket itt találsz: https://elitbio.hu/termekek/vitaminok-etrendkiegeszitok. Fogyókúra mellett mindenképpen javasolt, hogy külön vigyél még be vitaminokat, ásványi anyagokat.

8.    Ha sosem mozogtál, vagy régóta nem sportolsz, tedd be az életedbe a mozgást először heti egy alkalommal, és olyat, amit szívesen csinálsz, és ami nem túl megterhelő. Pl. tűzd ki, hogy hetente egyszer teszel egy órás sétát egy kellemes helyen, elmész biciklizni, vagy épp futsz két kört a helyi futópályán.

9.    Ne hajtsd túl magad, és a lehetőségekhez mérten mindig adj magadnak egy kis pihenőt. A pihenés hiánya sokkal nehezebbé teheti az átállást, diétát, fogyókúrát!

Lehet, úgy érzed majd, hogy ezek túl apró változtatások, és nem leszel velük elsőre elégedett, netán a mérleg sem mutatja azt, amit várnál. Netán inkább neki sem látsz, vagy félbehagyod, mondván, hogy úgysem érsz vele sokat. De ez nem igaz. Az idő így is, úgy is el fog telni. Lassúnak tűnik, de aztán egyszer csak arra eszmélsz, hogy sokkal egészségesebb vagy, mint eddig, és sok kisebb-nagyobb káros szokásodon változtattál.