Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Egészséges
Természetes
Gluténmentes
Laktózmentes
Hozzáadott cukor nélkül

7 eset, amikor aminosavat kellene szedned

- 2023. 02. 24. 14:39:00
7 eset, amikor aminosavat kellene szedned
Legelőször tisztázzuk, hogy mi is az az aminosav. Nagyon röviden: az aminosavak a fehérje építőkövei. A fehérjék pedig testünk építőkövei, és az egyik legalapvetőbb tápanyagunk, amely méltatlanul kevés figyelmet kap. De szerencsére ez javuló tendenciát mutat, és egyre többen ismerik fel és tapasztalják meg ennek fontosságát.

Melyek azok az esetek, amelyeknél kiemelten fontos lenne a megnövelt aminosav bevitel?

1. Krónikus betegségek jelenlétében

Elsőre talán szokatlanul hangzik, de sejtjeink szinte minden pillanatban azzal vannak elfoglalva, hogy fehérjéket hozzanak létre. Tulajdonképpen fehérje-feldolgozó üzemként működnek a nap 24 órájában. Sokan a sportoláshoz kötik a fehérjét és az aminosavakat, mondván, hogy csak az izmok felépítéséhez van szükségünk rájuk. De ez nem így van. Csak hogy néhány fehérjét említsünk, ami nagy fontossággal bír az emberi szervezetben: szállítófehérjék (mint a hemoglobin, amely az oxigént szállítja), hormonok, védekezést, gyógyulást, sebgyógyítást végző fehérjék, antitestek (amelyek az idegen anyagokat semlegesítik) és a kollagén. Bizony, az utóbbi is egyfajta fehérje.

2. Sportoláskor, testedzéskor, intenzív fizikai munkánál

Talán mondanunk sem kell, hogy amikor építjük, fejlesztjük az izmokat, az aminosavak nagy segítségünkre vannak. De nem feltétlenül kell testépítőkre gondolnunk: aki szeret biciklizni, túrázni, futni vagy akár sokat sétálni, netán kifejezetten fizikai munkát végez, amelyben elfárad: ezekben az esetekben is segítenek az aminosavak, hogy az izmok regenerálódni tudjanak, és ne legyenek görcsök, rándulás, izomláz stb.

3. Vírusos megbetegedések jelenlétében

Ilyen esetben rengeteget tehetünk a gyógyulásunkért azzal, ha pihenünk, és közben azokat a tápanyagokat juttatjuk be a szervezetedbe, amiket az a legjobban tud felhasználni a gyógyításhoz. Ha több tápanyag áll a rendelkezésünkre, akkor a testünknek nem máshonnan kell elvonnia őket, pl. az izmokból, ami erőtlenséghez, gyengeséghez vezethet, főként ugye egy hosszabb lefolyású betegség esetén. Ráadásul minden más testi folyamatra is juthat elegendő tápanyag, így nem alakul ki további hiányunk.

És ne felejtsük el, hogy egy influenzás megbetegedés sokszor étvágytalansággal jár együtt, vagyis eleve kevesebb tápanyaghoz jutunk hozzá. Ezért külön értékes lehet ilyenkor is aminosavakat szedni kiegészítésként, hogy megakadályozzuk szervezetünk drasztikus legyengülését.

4. Idős korban állapotjavításhoz

Minél idősebb az ember, annál fontosabb, hogy fehérjedúsan táplálkozzon. Viszont emellett az is megfigyelhető, hogy az idősebb emberek eleve kevesebbet esznek. Így tehát duplán gyorsulhat a fizikai leépülés. A fehérjehiány fáradtsághoz, gyengeséghez, hajhulláshoz, izomvesztéshez, emésztőrendszeri panaszokhoz, csökkent elmefunkciókhoz, gyorsabb öregedéshez, demencia kialakulásához és egyéb betegségekhez vezethet. Az izmok gyengesége pedig önmagában rontja az erőnlétet, amely miatt esések, törések következhetnek be.

5. Rossz hangulat esetén

Könnyen megfigyelhetjük akár magunkon, akár családtagjainkon, hogy ha nem eszünk rendesen, az nyomottsággal, rosszkedvvel, tompa fejfájással párosulhat. Ha nem alszunk eleget, aznap kevésbé leszünk aktívak, kevésbé tudunk koncentrálni és lelkesedni dolgok iránt. Ez nincsen másképp az alapvető tápanyagok, mint fehérjék és vitaminok, hiányában sem, csupán ezt nem éhségként érzékeljük, hanem csak kedvetlenebbek, frusztráltabbak, szorongóbbak vagyunk.

6. Fogyókúra esetén

A legtöbb fogyókúra a kalóriacsökkentésen alapul. Ennek viszont van egy igen kellemetlen járulékos következménye, méghozzá az, hogy nem csak a kívánt zsírból vesztünk, hanem izomból, akár csontból is, esetleg hullani kezd a hajunk és töredezni a körmünk. Fogyókúrázás közben tehát a test nemcsak a zsírszöveteit használja fel és alakítja át energiává, hanem a saját fehérjéit is. Ennek gyengülhet a szervezet védekezőképessége is. Így a fogyókúra végén az ember általában gyengébbnek, erőtlenebbnek érzi magát, mint amikor belekezdett…Persze, hogy feladja, és ilyen áron ne is folytassa.

Ennek kiküszöbölése érdekében kiemelten ajánlott fogyókúrázóknak aminosavat fogyasztaniuk. A kalóriatartalma gyakorlatilag nulla, tápanyagértéke kimagasló, ráadásul ha a diétát sportolással is egybekötjük, az erőnlétünkre, izmainkra is jó hatással van.

7. Memóriazavarok esetén

Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy egy komolyabb fizikai vagy szellemi igénybevétel után zavarodottabbá válunk: elfelejtünk ezt-azt, hová tettük, miért indultunk el, hogy is hívják az illetőt stb. Ez teljesen természetes jelenség, egy kiadós vacsora és pihenés után rendbe is jövünk.

Ugyanez történik abban az esetben is, amikor tápanyaghiány miatt jön létre a zavarodottság illetve memóriazavar. És hogy kapcsolódik ehhez a fehérje? Ezek az ingerületátvivő, továbbító anyagok tulajdonképpen fehérjék. Ha tehát memóriazavarokkal küszködsz te vagy ismerősöd, családtagod, érdemes kiegészíteni az étrended aminosavakkal, és megfigyelni, beáll-e javulás.

Talán ennyi érv bőségesen elég ahhoz, hogy elkezdjünk aminosavat fogyasztani.

Ehhez kiváló megoldás az Amino Primo aminosav tabletta, illetve italpor.

Itt érhető el