Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Egészséges
Természetes
Gluténmentes
Laktózmentes
Hozzáadott cukor nélkül

11 dolog, amiben a feldolgozott élelmiszer különbözik a valódi élelmiszertől

- 2022. 10. 12. 15:24:00
11 dolog, amiben a feldolgozott élelmiszer különbözik a valódi élelmiszertől

Számos cikkben olvashatjuk, hogy minél kevésbé legyen feldolgozva az az élelmiszer, amelyet magunkhoz veszünk, lehetőség szerint legyen nyers illetve natúr (pl. a zöldségek, magvak), vagy ahhoz a lehető legközelebbi állapotú, mert ezen formájában tartalmazza a legtöbb tápanyagot, és így hasznosítható leginkább a szervezetünk számára.

Az alábbiakban összeszedtük, hogy pontosan miben másak ezek az élelmiszerek a (kevésbé) feldolgozatlanokkal szemben. 

A cikk alapját Dr. Robert Lustig, a San Franciscó-i Egyetem gyermekgyógyásza és a gyermekkori elhízás hosszú távú kutatójának írása képezi.

Kevés rost

A feldolgozatlan élelmiszerekhez képest a feldolgozott élelmiszerekben túl kevés rost van – írja a kutató.

A rostok azért fontosak az egészség szempontjából, mert kulcsszerepet játszanak abban, hogyan szívódik fel az étel a bélben. A bélben a rostok egy zselatinos gátat képeznek, amely bevonja a bélfalakat. Ez a gát lassítja a glükóz és a fruktóz felszívódását a vérbe, ami segít megelőzni a vércukorszint megugrását. Az étel lassú felszívódása több időt ad a bélbaktériumoknak, hogy táplálkozzanak belőle.

Kevés omega-3 zsírsav

A szervezet ezeket a zsírsavakat gyulladáscsökkentő vegyületekké alakítja.

Túl sok omega-6 zsírsav

Ezek a zsírsavak, bár hasonlóak az omega-3-hoz, a szervezetben gyulladáskeltő vegyületté alakulnak át.

Az omega-6 és omega-3 zsírsavak arányának az étrendben ideális esetben 1:1 kellene lennie; ellenben pl. egy tipikus amerikai étrendben az omega-6 és omega-3 aránya 25:1, ami gyulladásokhoz és ezáltal sejtkárosodáshoz vezethet.

Kevés mikrotápanyag

A feldolgozott élelmiszerek túl kevés vitamint és ásványi anyagot, úgynevezett mikrotápanyagot tartalmaznak.

Túl sok transzzsír

A mélyhűtött ételek, mint például a sült krumpli, gyakran magas transzzsírtartalmúak, attól függően, hogy milyen típusú olajat használtak a sütéshez

A transzzsír molekulák szerkezetileg különböznek más típusú zsíroktól, például az omega-3 és omega-6 zsírsavaktól. E különbség miatt a szervezet nem képes lebontani őket, hanem ehelyett az artériákban és a májban kötnek ki, ahol káros szabad gyököket termelnek.

Túl sok „elágazó láncú” aminosav

A feldolgozott élelmiszerek túl sok „elágazó láncú” aminosavat tartalmaznak.

Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Az elágazó láncú elnevezés az aminosav kémiai szerkezetére utal. És bár ezekre az aminosavakra szükség van az izomépítéshez, ha valaki túl sokat eszik belőlük, a felesleges molekulák a májba kerülnek, ahol zsírrá alakulnak.

Túl sok emulgeálószer

Az emulgeálószerek olyan vegyületek, amelyek segítenek megakadályozni, hogy a zsír és a víz szétváljon az élelmiszerekben. Ezek szintén nagy mennyiségben fordulnak elő a feldolgozott élelmiszerekben.

Mosószerként viselkednek, és eltávolíthatják azt a nyálkahártyát, amely a beleket béleli, és védi a sejteket. Ezáltal az emberek ki vannak téve a bélbetegségek vagy az ételallergiák kockázatának.

Túl sok nitrát

A nitrátok, amelyek olyan termékekben találhatóak, mint a pácolt húsok, a szervezetben egy nitrozoureának nevezett vegyületekké alakulnak át. Ezeket a vegyületeket összefüggésbe hozták a vastagbélrákkal.

Túl sok só

Nem meglepő módon a feldolgozott élelmiszerek több sót tartalmaznak, mint a feldolgozatlan élelmiszerek. A túl sok só az étrendben összefüggésbe hozható a magas vérnyomással és a szívbetegségekkel.

Túl sok etanol

Ez nem vonatkozik minden feldolgozott élelmiszerre, de a túl sok etanol vagy alkohol a felnőttek számára problémás lehet. Számos betegséggel, köztük a 2-es típusú cukorbetegséggel hozható összefüggésbe.

Túl sok fruktóz

A feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségű fruktózt tartalmaznak.

A fruktóz, amely a cukor egy fajtája, ugyanúgy bomlik le a májban, mint az etanol. Valóban, a cukrot néha a „gyermek alkoholjaként” emlegetik.

Manapság sok gyereknek vannak olyan betegségei, amelyeket hagyományosan az alkoholfogyasztással hoznak összefüggésbe, például a zsírmájbetegség, holott ezek a gyerekek nem fogyasztanak alkoholt. Ezt az állapotot a cukorfogyasztásukkal hozták összefüggésbe.

A lista végére érve bizonyára már te is eldöntötted, hogy a kevésbé feldolgozott élelmiszereket helyezed előtérbe.

Ebben tudunk neked segíteni, mivel az ElitBio webáruház ebben a szellemben épült.

Számtalan olyan terméket találsz nálunk, amely teljesen nyers (pl. a napon szárított, nyers 100%-os kakaó-készítményeink) vagy épp minimálisan feldolgozott csupán (pl. az adalékanyag mentes magkrémeink), emellett számos értékes tápanyagot tartalmaz, mint pl. omega-3.

Nézz szét webáruházunkban, kérdéseiddel pedig bátran fordulj hozzánk!

https://elitbio.hu/termekek

 

 

(A cikk forrása: https://www.livescience.com/57581-processed-food-differences.html)